Mai jos se reasesc raspunsurile Arhimandritului Efrem- staretul manastirii Vatoped la diferite intrebari- aceastea au fost selectate din cuprinsul mai multor interviuri acordate de acesta:
Ce se poate face cu tinerii care nu sunt interesati de mantuirea lor?
- In primul rand trebuie sa ne rugam pentru ei. In al doilea rand trebuie sa ne apropiem de ei cu bunatate si cu respect fata de ceea ce cred. Sa nu-i alungam imediat, pentru ca apoi vor avea prejudecati in ceea ce ne priveste si nu ne vor accepta defel. Daca exista o comuniune corecta de dragoste cu ei, atunci vom castiga foarte mult si pe multi dintre acestia ii vom pune pe ganduri.
- Recomandati un program de viata duhovniceasca pentru tineri?
- Bineinteles ca recomand, deoarece este un lucru indispensabil pentru a afla harul lui Dumnezeu. Dam un program tinerilor in functie de dispozitia sufleteasca si de puterea lor. Unuia i-am spus sa faca zece metanii si a spus nu poate. I-am spus "fa trei" si mi-a zis: "nu pot", atunci "fa macar una" si facea o singura metanie. Chestiunea este ca tanarul sa inceapa sa ceara mila lui Dumnezeu, si incet-incet harul il va lumina. Iar tanarul acesta, de care v-am spus intamplarea cu metaniile, astazi e preot de mir, un preot foarte bun, om temator de Dumnezeu si foarte bun duhovnic.
- Cum putem creste in iubire?
- Daca vom spori in curatia inimii. Mantuitorul a spus: "Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu" (Mt. 5, 8). Cu cat inima vede pe Dumnezeu mai limpede, cu atat "gusta" mai mult dragostea lui Dumnezeu si cu atat mai mult daruieste dragoste aproapelui.
- Vorbiţi adesea despre importanţa pe care trebuie s-o dăm unei vieţi trăite în Sfintele Taine. Ce este această viaţă trăită în Sfintele Taine? S-o numim poate, mai bine, viaţă liturgică?
- Viaţa în Sfintele Taine este împărtăşirea noastră de Tainele Bisericii, începând cu Taina Pocăinţei (Metanoia, Sfânta Spovedanie) şi a Euharistiei (Dumnezeiasca Împărtăşanie). Tainele Bisericii noastre nu sânt doar şapte. Acest număr este o influenţă a teologiei scolastice apusene. Tainele Bisericii sunt mult mai multe. Tunderea în monahism nu este oare Taină? Nu este oare Taină Sfinţirea apei? Nu este oare Taină binecuvântarea preotului? Cred că termenul de „viaţă liturgică” nu este pe deplin satisfăcător, fiindcă există Taine care nu au atingere directă cu Dumnezeiasca Liturghie.
- În ceea ce priveşte ascultarea, care trebuie să fie relaţiile dintre soţi în sânul familiei?
- Între soţi ascultarea trebuie să fie reciprocă, cu toate că în familie capul este bărbatul. Fiecare trebuie să poarte slăbiciunile, toanele, cusururile celuilalt cu răbdare, cu pace, cu dragoste şi blândeţe. La vreme de ispită e bine să aştepte până trec norii supărării, ai mâniei, ai înverşunării şi apoi să îndrepte lucrurile, însă întotdeauna cu smerenie şi calm. Duioşia, vorba dulce şi purtarea liniştită nu trebuie niciodată să lipsească. Un lucru foarte important este şi tăierea reciprocă a voii, fapt care aduce după sine pacea în casă. Tot aşa şi dialogul, lămuririle date unul altuia sunt necesare pentru că înlătură neînţelegerile.
sursa: http://www.crestinortodox.ro/interviuri/interviu-arhimandritul-efrem-staretul-manastirii-vatoped-70548.html si http://www.familiaortodoxa.ro/2013/02/08/trebuie-sa-staruim-in-rugaciune-pentru-a-dobandi-putere-launtrica-interviu-cu-parintele-efrem-staretul-manastirii-vatopedu/
sursa: http://www.crestinortodox.ro/interviuri/interviu-arhimandritul-efrem-staretul-manastirii-vatoped-70548.html si http://www.familiaortodoxa.ro/2013/02/08/trebuie-sa-staruim-in-rugaciune-pentru-a-dobandi-putere-launtrica-interviu-cu-parintele-efrem-staretul-manastirii-vatopedu/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu