Ortodoxroman.blogspot.com este un blog recent creat, in spirit ortodox, ce are ca scop distribuirea de informatii si materiale ortodoxe, ce tin de traditia noastra ortodox-romaneasca.
Faceți căutări pe acest blog
Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!
vineri, 24 ianuarie 2014
Manastirea Neamt
La 12 Km, nord vest de renumita Cetate a Neamtului, intr-o poiana larg deschisa pe valea rausorului Nemtisor, inconjurata aproape din toate partile de culmi impadurite, este asezata Manastirea Neamt, "Ierusalimul ortodoxiei romane".
Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, cat si alti domnitori care au urmat la scaunul Moldovei si care voiau sa-si asigure sprijinul bisericii, au inzestrat manastirea cu sate, mosii intinse, paduri, vii, prisaci, mori, iazuri si altele. Pe mosiile manastirii, intocmai ca si pe cele ale marilor boieri, faceau munca obligatorie nenumarati tarani. In felul acesta, manastirea a devenit unul din cei mai mari proprietari feudali, ceea ce i-a permis sa participe la viata politica a Moldovei.
Documente neindoielnice atesta ca la Manastirea Neamt s-au prelucrat metale pretioase faurindu-se obiecte de cult; tot aici s-au format pictori, sculptori in lemn si sculptori in piatra. Unii dintre vietuitorii acestui asezamant calugaresc au inscris pagini de cinste in istoria culturii bisericesti, talmacind scrieri teologice de mare valoare, infiripand cronici asupra unor anumite epoci sau infiintand anumite scoli.
Obiectele acestei manastirii sunt documente care intregesc cunoasterea istoriei zbucimate a poporului nostru. Insemnarile marginale ale manuscriselor si tipariturilor, inscriptiile de pe lespezile de mormant, de la constructiile care s-au succedat in incinta si exterior, inscriptiile de pe obiectele metalice, ceramice sau de lemn au adus noi informatii istorice la intocmirea unor liste de stareti, voievozi si boieri.
Dintre obiectele de mare valoare artistica si istorica, dar mai ales religioasa in biserica “Inaltarea Domnului” se afla icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni, datand din anul 665, pictata in Lida, patria Sf. M.Mc. Gheorghe, daruita de Imparatul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, in anul 1429.
Icoana din naosul bisericii reprezinta pe Maica Domnului cu pruncul Iisus tinut pe bratul stang, iar pe verso este pictat Sf. Gheorghe, fiind ostas cu capul descoperit, stand pe scaun cu balaurul sub picioare, in mana dreapta avand sulita, iar in cea stanga sabia. Aceasta icoana este cunoscuta cu numele de Lidianca pentru ca ar fi o copie dupa o icoana a Maicii Domnului din Lida si pentru ca are chipul Sf. Gheorghe, originar din Lida . Pictura este protejata cu o imbracaminte metalica, ornamentata cu pietre pretioase intre anii 1844-1845, in timpul staretului Neonil (+1853). Icoana Maicii Domnului de la Neamt „se bucura de o stima deosebita si este una din renumitele icoane facatoare de minuni care trezeste interesul si admiratia oricarui vizitator, prin valoarea sa artistica . Icoana Maicii Domnului este o icoana procesionala, dar si o icoana protectoare care a intretinut evlavia credinciosilor si a monahilor.
Tot la acesta manastire se gaseste Icoana Maicii Domnului cu trei mâini (Trihirusa), de la Mănăstirea Neamţ este o copie după icoana de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos, Grecia. A fost adusă în ţară de cuviosul Paisie de la Neamţ, stareţ al Mănăstirii între anii 1779 -1794. Zugrăvirea celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschinul, care a trăit în secolul al VIII-lea. Acesta a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul, prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane. Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece şi Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept mulţumire şi recunoştință Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint.
Calugarii din Sfanta Manastire Neamt vietuiesc, astazi, ca dintotdeauna, potrivit cu pravila lor. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu si Maicii Domnului, ei pastreaza cu grija si pretuire biserica lui Stefan cel Mare, impunatoare prin maretia si frumusetea ei, precum si obiectele de cult de mare valoare istorica si artistica. Oricine trece pe aici, pe la Sfanta Manastire Neamt, pe la schiturile de sub poala muntelui, pe la sfintele moaste, pe la o sluja la ceas de seara - fie el turist curios sau pelerin smerit, fie calator grabit, venit de departe sau un localnic crescut pe la umbra acestor ziduri - oricine trece pe aici, va duce cu el multumire, liniste si bucurie, caci acolo unde Dumnezeu si oamenii si-au dat mana, faurind aceasta minunata constructie - ochiul admira, cugetul asculta, iar sufletul se linisteste
sursa: http://neamt.mmb.ro/istoric.html si http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/03/03/icoana-cu-trei-maini-a-maicii-domnului-de-la-man-neamt-la-bucuresti-intre-3-si-6-martie-mari-procesiuni-la-biserica-icoanei-sambata-seara-si-duminica/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu