Ortodoxroman.blogspot.com este un blog recent creat, in spirit ortodox, ce are ca scop distribuirea de informatii si materiale ortodoxe, ce tin de traditia noastra ortodox-romaneasca.
Faceți căutări pe acest blog
Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!
vineri, 24 ianuarie 2014
155 de ani de la Unirea Principatelor
La 24 ianuarie 2014 aniversăm 155 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859), act care a avut loc pe Dealul Mitropoliei (Patriarhiei), într-o clădire a Bisericii situată lângă Catedrala mitropolitană de atunci (în prezent Catedrala Patriarhală).
Slujbă de Te Deum
Cu acest prilej, la Sfânta Liturghie oficiată astăzi în Catedrala patriarhală au fost pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române. De la orele 10:30 a fost săvârşită o slujbă de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreţ din istoria poporului român la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuţie semnificativă.
Slujba a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, la sfintele slujbe au mai participat: Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc şi Vicepreşedintele instituţiei, Dan Berindei, academicieni, membrii Consiliului Naţional Bisericesc și ai Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, și numeroși credincioși.
Depunere de coroane de flori pe Dealul Patriarhiei
După Slujba de Te Deum, Patriarhul României împreună cu toţi cei prezenţi în Catedrala Patriarhală au mers la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza aflată pe Dealul Patriarhiei. Aici, au fost depuse coroane de flori din partea Patriarhiei Române și din partea Academiei Române.
Sesiune de comunicării ştiinţifice
Evenimentul a continuat, de la orele 11.15, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, cu sesiunea de comunicării ştiinţifice „155 de ani de la Unirea Principatelor Române” organizată de Patriarhia Română şi Academia Română. Sesiunea a fost moderată de domnul academician Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române. În deschiderea şedinţei, Patriarhul României a adresat celor prezenți un cuvântul intitulat Aniversăm un act de dreptate și demnitate națională - 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.
„Pentru Biserica noastră, Unirea Principatelor Române a fost temelie pentru recunoaşterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române în anul 1885 şi ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, în anul 1925, după realizarea României Mari. În această perspectivă a autocefaliei Bisericii noastre, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat deja, la 3 decembrie 1864, Decretul organic, în care se arăta că „Biserica Ortodoxă Română este şi rămâne independentă de orice autoritate bisericească străină, în tot ceea ce priveşte organizarea şi disciplina” şi că „Sinodul general al Bisericii Române păstrează unitatea dogmatică a sfintei credinţe ortodoxe cu Marea Biserică de Răsărit, prin coînţelegere cu Biserica Ecumenică a Constantinopolului”, a spus Preafericirea Sa.
A urmat apoi Cuvântul de salut al Domnului academician Ionel Haiduc, Președintele Academiei Române. În continuare, Vicepreşedintele Academiei Române, Domnul Academician Dan Berindei a susținut comunicarea: Românii Unirii din 1859. Apoi, domnul Alexandru Mamina, cercetător științific II la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române a susținut comunicarea:Unirea de la 1859: rolul personalităţilor în istorie. Ultima comunicare a fost susținută de domnul Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu” al Academiei Române a susținut comunicarea: Actul Unirii în arta plastică.
sursa: http://basilica.ro/stiri/155-de-ani-de-la-unirea-principatelor-sarbatoriti-la-patriarhiei_13842.html
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu