Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

luni, 25 mai 2015

Manastirea Ciolanu

Printre "directiile" noastre s-a numarat si judetul Buzau- respectiv manastirea Ciolanu.

  Intr-o vale luminoasa,unde dobandeste o liniste "deranjata" doar de ciripitul pasarelelor, impunatoare dar totodata modesta ,sta dornica sa hraneasca sufletele credinciosilor, vechea manastire Ciolanu.




  Aceasta manastire este singura dintre asezarile monahale aflate in judetului Buzau atestata documentar inca din secolul al XVI-lea.
Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea.
 Anul 1825 este important pentru Ciolanu, caci Episcopul Chesarie al Buzaului incepe ridicarea marii biserici, cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel. De atunci, din prima jumatate a secolului al XIX-lea si pana la Decretul 200 din anul 1959, obstea de aici a numarat intre 80 si 100 de vietuitori.
  Chiar langa manastire, pe terenurile acesteia, a functionat, in ultimele decenii ale secolului XX, tabara de sculptura de la Magura.

  La Mănăstirea Ciolanu şi-au găsit alinare sufletească personalităţi marcante ale spiritualităţii româneşti. Printre acestea, trebuie menţionat Varlaam Protosinghelul, mare compozitor de muzică psaltică sau Gherontie Schimonahul, ce a cules nenumărate manuscrise cu texte patristice, şi a tradus texte filocalice, precum "Introducerile" Sfântului Vasile de la Poiana Mărului.


  În prezent, obştea mănăstirii este formată din 12 vieţuitori, conduşi de părintele stareţ Serafim Jurcă care duce mai departe traditia monahala romaneasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu