Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

luni, 2 martie 2015

Duminica Ortodoxiei

  În Duminica Ortodoxiei din acest an s-au împlinit 25 de ani de când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit marele har al arhieriei. Cu acest prilej, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. La final, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a prezentat volumul „Iubirea Jertfelnică - lumină a Învierii. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2014“, apărut la Editura Basilica a Patriarhiei Române.
Din soborul de ierarhi care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Patriarhul Bisericii noastre au făcut parte Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite cereri speciale şi rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu la împlinirea a 25 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Întâistătătorului Bisericii noastre.
După citirea pericopei evanghelice de la Ioan, capitolul 1, versetele de la 43 la 51, în care se vorbeşte despre chemarea celor dintâi Ucenici ai Domnului Iisus Hristos, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat că numai mărturisirea dumnezeirii lui Hristos ne poate deschide intrarea în Împărăţia cerurilor. „Nu mărturisim ceea ce vedem cu ochii trupeşti, ci ceea ce este dincolo de vederea acestora, mărturisim ceea ce vedem cu ochii duhovniceşti ai credinţei primite de la Sfinţii Apostoli, care L-au văzut pe Mântuitorul Hristos“, a explicat Preafericirea Sa.

„Înscrierea pentru ora de religie este un act de credinţă“

Preafericirea Sa a mai subliniat că Duminica Ortodoxiei se află în Postul Sfintelor Paşti, în urcuşul nostru spre Înviere, ca să ne arate că dreapta credinţă înseamnă şi dreaptă vieţuire. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că un mod deosebit de mărturisire a credinţei ortodoxe, într-o lume din ce în ce mai secularizată, este şi înscrierea şi frecventarea orei de religie la şcoală. „Înscrierea pentru ora de religie este un act de credinţă, de mărturisire publică a credinţei, a iubirii noastre faţă de Hristos şi a dorinţei noastre de a creşte spiritual. Biserica a botezat copiii pe care părinţii i-au născut şi i-au adus să fie botezaţi. Dacă Biserica i-a botezat, înseamnă că are şi datoria de a-i creşte în credinţă. Există, în primul rând, o formare a copiilor în credinţă în familie. În al doilea rând, există o formare duhovnicească a copiilor şi prin participarea la slujbe în biserică, prin viaţa liturgică, mai ales prin împărtăşirea lor. Dar este nevoie şi de o formare duhovnicească şi intelectuală a copiilor la şcoală, împreună cu alţi copii şi în dialog cu alte cunoştinţe, discipline pe care le studiază la şcoală. Participarea la ora de religie este deodată o creştere duhovnicească şi intelectuală şi o întărire a comuniunii cu ceilalţi copii, precum şi o mărturisire a legăturii care există între cunoaşterea duhovnicească şi cea ştiinţifică“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a citit în continuare Apelul Consiliului Consultativ al Cultelor din
România, intitulat „Lumină pentru viaţă. Importanţa orei de religie pentru educaţia copiilor şi tinerilor“, cu privire la însemnătatea acestei discipline pentru toţi elevii.
În timpul chinonicului, arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române către clerul şi credincioşii creştini din Patriarhia Română la Duminica Ortodoxiei.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat Preafericirii Sale un cuvânt de felicitare şi de recunoştinţă. „Un sfert de secol de arhierie, 25 de ani de trudă, de muncă, pentru cel care şi-a unit destinul cu cel al Bisericii, pe care o slujeşte cu dăruire, nu foarte des întâlnită. Toate realizările Episcopului-vicar Daniel Lugojeanul, ale Mitropolitului Daniel al Moldovei şi ale Patriarhului Daniel al României au fost posibile datorită slujirii cu timp şi fără timp pe care Preafericirea Sa a înţeles să şi-o asume încă dintru început, dar şi pentru că a ştiut să insufle permanent colaboratorilor sentimentul strădaniei pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor, pentru continuarea şi îmbogăţirea activităţilor specifice. Aceşti 25 de ani pot fi definiţi simplu în câteva cuvinte: proiecte originale, de multe ori surprinzătoare, adecvate vremurilor în care trăim, şi putere pentru împlinirea lor; conştiinţa misiunii la care a fost chemat şi tăria corăbierului care duce către liman corabia lovită de valuri puternice, uneori chiar potrivnice; nădejdea în Dumnezeu mai mult decât în oameni. Împlinirea a 25 de ani de arhierie nu este un moment de bilanţ, ci unul de recunoştinţă adus lui Dumnezeu“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
În prima duminică din Postul Sfintelor Paşti sau Duminica Ortodoxiei la Catedrala Patriarhală, precum şi în toate bisericile şi mănăstirile din Patriarhia Română s-a organizat colecta în bani pentru Fondul Central Misionar, destinat susţinerii parohiilor sărace din ţară şi străinătate şi altor activităţi misionare ale Bisericii Ortodoxe Române.

sursa: www.ziarullumina.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu