Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

luni, 2 martie 2015

Cadrul legal al orei de religie

  In ultimul timp s-a dezbatut pe larg si pe toate caile posibile subiectul : ora de religie.Evident ca ortodoxroman.blospot.ro sustine mentinerea orei de relgie in scoli, identificandu-ne astfel in acest spirit,ce tine credinta si traditia noastra.

   In ceea ce priveste cadrul legal al acestui subiect,situatia sta in felul urmator:

Decizia Curții Constituționale privind ora de religie în școli, publicată în Monitorul Oficial în data de 23 ianuarie, produce repercusiuni atât asupra elevilor, cât și asupra profesorilor care predau această disciplină, consideră Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), potrivit unui comunicat. 

„Modificările care au loc în timpul anului școlar dau peste cap sistemul de învățământ. Elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot rămâne nesupravegheați, iar unii profesori își pierd locul de muncă la jumătatea anului școlar. Nu întâmplător a fost introdus în Legea Educației Naționale un articol, conform căruia orice modificare intră în vigoare la începutul anului școlar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată prin lege”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu, notează Agerpres.Potrivit acestuia, parlamentarii din cele două comisii de învățământ din Senat și Camera Deputaților, împreună cu reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării Științifice, trebuie să găsească o soluție la această problemă, aplicabilă până la finalul acestui an școlar, și o altă soluție care să reglementeze statutul orei de religie începând cu anul școlar 2015-2016.„Este important și ce se va întâmpla cu elevii care nu optează pentru ora de religie, în timp ce colegii lor participă la curs. Acest lucru trebuie reglementat tot de legiuitor”, se mai spune în comunicat.Conform subsecretarului de stat în Ministerul Educației, Liliana Preoteasa, ministerul a solicitat inspectoratelor școlare să informeze părinții că, pentru participarea copiilor la ora de religie, trebuie depusă o cerere până la data de 6 martie.

    Înscrierea la ora de religie în şcoli se va putea face astel doar pe baza unei cereri în scris a părinţilor, care trebuie depusă până pe 6 martie. Modelul cererii a fost publicat pe site-ul Patriarhiei.
 

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), Liliana Preoteasa, a declarat că Ministerul a trimis o adresă inspectoratelor şcolare, prin care le-a cerut să informeze părinţii elevilor că, pentru a participa la ora de religie, trebuie să depună o cerere, "aşa cum spune CC", anunţă Mediafax.
"În acest moment, suntem în aşteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii educaţiei incriminate de decizia de neconstituţionalitate şi Ministerul Educaţiei va pune în practică acele prevederi. În acest moment, noi am solicitat Inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că, pentru a participa la ora de religie, trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale", a spus secretarul de stat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu