Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

marți, 10 februarie 2015

Manastirea Prislop


   Daca weekend-ul trecut ne-am aflat la manastirea Prislop, haideti sa aflam mai multe despre aceasta:

    Manastirea Prislop este situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara. De aproape șapte secole, ea reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, biserica sa datand inca din secolul al XVI-lea, fiind declarată monument istoric.
După tradiţie a fost ctitorită de Sf. Nicodim de la Tismana, unul dintre reorganizatorii vieţii monahale româneşti din a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Se pare că o modestă aşezare monahală a existat la Prislop încă înainte de venirea Sf. Nicodim, pe locul numit “la mănăstirea bătrână“



 În prima jumătate a secolului XVII s-a nevoit în jurul Mănăstirii Prislop un sihastru sfânt, anume Ioan, de loc din satul vecin Silvașul de Sus. Acest cuvios, luând din tinerețe jugul lui Hristos și dorind să urmeze nevoinței Sfântului Nicodim de la Tismana, s-a făcut călugăr în Mănăstirea Prislop. Apoi, săpându-și peștera într-o stâncă sub munte, asemenea altor sihaștri, s-a nevoit acolo singur până la moarte cu grele și neștiute osteneli. Cuviosul Ioan Sihastrul, bineplăcând lui Dumnezeu și umplându-se de darul Duhului Sfânt, s-a săvârșit în acea peșteră în ultimele decenii ale secolului XVII, proslăvindu-se după moarte ca făcător de minuni.

În 1948 starețul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca, iar după ce sălașul s-a transformat în mănăstire de maici, a rămas ca duhovnic, până în 1959, când comuniștii au risipit obștea și părintelui Arsenie Boca i-au stabilit domiciliu forțat la București.Din 1976, Prislopul este mănăstire de maici.
În 1991 a fost înființat în incinta mănăstirii Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de școlarizare de cinci ani.
   Mănăstirea Prislop devine astăzi cel mai important loc de pelerinaj pentru creştinii din România. La 28 noiembrie, este comemorat fostul stareţ al mănăstirii şi una dintre figurile importante ale ortodoxiei româneşti, Arsenie Boca. Mii de oameni se inchina lunar cu speranta la mormantul Pr. Arsenie B,care in mod minunat si-au gasit rezolvare la problemele lor, s-au insanatosit in mod miraculos sau si-au schimbat viata radical.



Sa ne tina Dumnezeu cu mila Lui nemarginita toate aceste frumoase si binecuvantate locuri pentru a putea avea in continuare folos de pe urma lor !!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu