Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

luni, 30 decembrie 2013

Sfantul Vasile cel Mare

  Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele de Vasile cel Mare (n 330 - d. 1 ianuarie 379) a fost un arhiepiscop al sec. IV-lea si totodata doctor al Bisericii si unul dintre cei patru doctori rasariteni ai Bisericii alaturi de Grigore de Nazianz si Sf.Ioan Gura de Aur.
   Provenea dintr-o familie creștină binecunoscută, tatăl său Sfântul Vasile cel Bătrân a fost un renumit învățător în Pont, iar sora sa Macrina și fratele său Grigore din Nyssa au devenit de asemenea sfinți.Sf. Vasile a studiat la Cezarea,remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoștințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică. La Atena a legat o strânsă prietenie cu Grigore de Nazianz, care a fost întotdeauna impresionat de inteligența și spiritul său profund.În căutarea căilor spre perfecțiune, Vasile vizitează multe mănăstiri .La întoarcerea în Pont, el înființează o mănăstire pe malul Iris-ului. Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieții monahale sistematice și de aceea Sf. Vasile este considerat părintele monahismului oriental.
   Vasile urmeaza să devină preot, și în cele din urma i se oferă o înaltă slujbă în cadrul episcopiei, care îi dă ocazia să-și arate în plenitudine deosebitele sale calități spirituale și intelectuale. În acest timp , Sf.Vasile exercită astfel o mare influență atât în rândul conducătorilor imperiului cât și al populației și clerului.Sf. Vasile este ales episcop al Cezareii,depunand astfel un enorm efort la organizarea bisericii și a luptat pentru drepturile clerului, totodată punând un mare accent pe temeinica pregătire canonică și spirituală a preoților.
   Sf. Vasile moare în anul 379, iar la înmormântarea sa participă un imens număr de creștini, evrei, păgâni, localnici și străini, ca dovadă a marii sale popularități.
   Scrierile sale au o mare importanță teologică și au fost traduse pe tot globul, tratand chestiunea Sfântului Duh și combatand anumite mișcări din Macedonia care negau existența Duhului Sfânt. El a scris de asemenea un mare număr de lucrări  despre Psalmi, Isaia și Iov, 24 de predici și a ținut multe discursuri.
   Sf. Vasile este serbat pe data de 1 ianuarie și deasemenea pe 30 ianuarie,împreună cu Sf. Ioan Gură de Aur (Chrysostom) și Sf. Grigore (Nazianzus) (Sfinții Trei Ierarhi - sărbătoare hotărâtă în 1081 de către Ioan Patriarhul Constantinopolului în memoria acestor trei mari sfinți și teologi ortodocși).

Bucura-te, mare ierarhe Vasile!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu