Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

miercuri, 4 martie 2015

Sfantul Cuvios Gherasim

  Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Cuvios Gherasim de la Iordan in fiecare an pe data de 4 martie.
Gherasim s-a nascut la Lycia, provincie din sudul Asiei Mici, teritoriul Turciei de astazi. Acest sfant a trait in secolul al V-lea, pe vremea imparatului Teodosie al II-lea.Se naste intr-o familie instarita insa, de la o varsta frageda a dat dovada de foarte multa evlavie, simtind cum Domnul il cheama sa urmeze o viata mult mai duhovniceasca. Astfel, se decide sa pece in pustiurile Tebaidei, in Egipt, unde va intra in monahism. Ramane in acea perioada o vreme, unde isi va petrece timpul in rugaciune si in post, perioada dupa care se intoarce in provincia Lycia.De-a lungul vietii sale, o multime de ucenici s-au strans in jurul lui Gherasim, fiind atrasi de faima nevointei sale si dornici de o viata monahala aspra. Astfel, sfantul intemeiaza in 460 o manastire de tip lavriot in desertul Iordanului.

  La manastire Sfantul ducea o viata mai aspra decat monahii care se adunasera in jurul sau. De exemplu, in Postul Mare se retragea in adancul pustiei unde tinea post negru, luand doar Sfanta Imparasanie si nimic altceva.
  Umbland Sfantul Gherasim prin pustiul Iordanului, l-a intampinat un leu bolnav, care i-a aratat piciorul in care intrase un ghimpe mare, incat i se umflase piciorul. Leul se uita spre staret cu ochi blanzi si, desi nu spunea cuvinte fiind necuvantator, insa cu chip smerit ruga pe staret sa-l vindece.
  Staretul, vazandu-l ca este intr-o nevoie ca aceea, a sezut si, luand piciorul fiarei, a scos spinul. Apoi curatindu-i rana bine, a invaluit-o cu un petec si i-a dat drumul. Iar leul, dupa ce s-a vindecat, nu l-a mai parasit pe staret, ci, ca un ucenic, umbla dupa dansul ori unde se ducea, incat se mira staretul de recunostinta cea buna a fiarei. De atunci il hranea staretul, dandu-i uneori paine, iar alteori linte.
  Gherasim este chemat de Dumnezeu la el in anul 475, cu pace, fiind ingropat cu mare cinste si plans de toti fratii sai langa biserica. Pana in zilele noastre mormantul si manastirea cuviosului Gherasim au devenit un loc de pelerinaj pe care crestinii il viziteaza anual in numere insemnate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu