Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

marți, 17 martie 2015

Manastirea Casiel

   Mănăstirea Cașiel se află la o distanță de 25 km de orașul Dej fiind ctitorită în 1765 de nobilul (monah) Filip Pahomie Georgiu din Strâmbu. A fost menționată pentru prima oară în 1782 printre cele trei mănăstiri existente aici (două neunite) sub denumirea "Cașeie" spre satul Strâmbu, singura probabil nedistrusă de generalul Bucow în 1761.
  În 1991 mănăstirea de maici se redeschide, însă foarte săracă: bisericuța era ajunsă în pragul ruinării, iar în apropiere zidurile neacoperite (în roșu) ale unei viitoare case monahale. Prin dragostea și jertfa credincioșilor din împrejurimi, prin ajutorul Arhiepiscopiei Clujului la care s-au adăugat cel al Episcopiei Maramureșului si Sătmarului și a câtorva mari societăți din Dej, îndeosebi S.C. Someș S.A., până spre sfârșitul anului casa monahală a fost acoperită. Anul următor, 1992, a fost plin de realizari: casa a fost tencuită în interior, i s-au pus geamurile și a fost mobilată, s-a introdus curentul electric, s-a făcut instalație de apă potabilă, captată de la un izvor de pe pârâul Salha și s-au turnat trotuarele și s-au construit gospodariile anexă. 

   Biserica este Monument Istoric. După reactivare în 1991 la mănăstire s-au construit casa monahala şi paraclisul cu hramul Buna Vestire. În incinta ansamblului monahal functioneaza ateliere de pictura si croitorie. Mănăstirea are hramul Înălţarea Sfintei Cruci şi Buna Vestire, aici l îl găsim ca părinte duhovnic pe parintele Serafim Bădilă, un om cu mult har, care a fost ucenicul Sfântului Ardealului, Arsenie Boca, şi duhovnic al părintelui neamului românesc, Iustin Pârvu. Prezenţa harică a părintelul Serafim copleşeşte fiind usor glumet totodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu