Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

miercuri, 8 ianuarie 2014

Aghiasma Mare

  

     In ziua de Bobotează se săvârşeşte Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur şi după Rugăciunea amvonului, se merge în procesiune până la malul unui râu din apropiere (sau la crucea din curtea bisericii), unde se săvârşeşte Sfinţirea Mare a apei.Incepand de acum,timp de 8 zile ( pană la odovania Bobotezei – 14 ian ) credincioşii pot lua dimineaţa pe nemâncate, după ce s-au închinat Aghiasma Mare , şi pot stropi cu ea casa, ogorul şi animalele. După trecerea celor 8 zile Aghiasma Mare se păstrează de credinciosi , într-un loc curat şi cinstit şi se foloseşte la marile praznice sau în zilele cu post negru.  
Aghiazma Mare are o mult mai mare putere de sfintire si de tamaduire. Astfel, ea se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramanand la fel de proaspata si placuta la gust.Pe parcursul anului, in biserica aceasta se intrebuinteaza la diferite taine ( botez etc), la sfintiri de troite, biserici, vesminte preotesti etc.                                                  
  Fiind folosita numai in cantitati mici, aghiasma nu se inmulteste; o sticla de aghiasma mare este suficienta chiar si pentru un an de zile, ea fiind folosita mai rar decat cea mica; in ceea ce priveste aghiasma mica, slujba pentru sfintirea acesteia se poate savarsi oricand in an, atat in biserica, cat si in casele credinciosilor.
  Aghiasma nu se strica niciodata, asta datorita prezentei in ea a harului lui Dumnezeu.
  Aghiasma adunata la un loc din mai multi ani sau de la mai multe slujbe/biserici/manastiri nu este mai puternica decat aghiasma sfintita la oricare biserica de rand. Harul lui Dumnezeu si puterea Duhului Sfant nu se aduna artimetic, dupa logica noastra, ci se pogoara asupra fiecaruia din mila lui Dumnezeu, in functie de credinta fiecaruia.
  Aghiasma Mare se pastreaza curata si proaspata vreme indelungata, fara sa expire si sa se altereze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu