Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

marți, 24 decembrie 2013

Ajunul Craciunului

   Ultima zi din Postul Craciunului, este cunoscuta ca Ajunul Craciunului si face trimitere la dreptii si patriarhii din timpul Vechiului Testament, ce s-au aflat timp indelungat in post si rugaciune, asteptand venirea Mantuitorului Nostru.
   Aceasta zi este ziua cea mai aspra dintre cele 40 de zile de post, in unele zone nemancandu-se nimic chiar pana la ora 15:00 iar in altele chiar pana seara, in amintirea stelei ce a vestit magilor Nasterea Domnului.
   Tot in aceasta ultima zi a Postului Craciunului, preotul umbla pe la casele credinciosilor cu icoana Nasterii Domnului, spre a vesti maritul praznic al Intruparii Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria.Dupa seara de Ajun, trei zile la rand, in toate bisericile se savarseste Sfanta Liturghie. Datorita bucuriei marelui praznic al Nasterii Domnului, s-a randuit ca in perioada cuprinsa intre Craciun si Boboteaza sa nu se faca ingenuncheri si plecaciuni.
   Desfăşurarea propriu-zisă a colindatului începe în ziua Ajunului Crăciunului. Primii care colindă sunt copiii, care umblă, din casă în casă, cu Moş-Ajunul: „Bună dimineaţa la Moş-Ajun...“. În seara de Ajun, la slujba Privegherii Naşterii Domnului, în cadrul Vecerniei se cântă troparul Naşterii Domnului, dezlegarea la alimentele de dulce se face astfel dupa Sfanta Liturghie de Craciun, din data de 25 decembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu