Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

joi, 28 noiembrie 2013

Iconografia ortodoxa

    Iconografia ortodoxa este cea mai raspandita categorie de iconografie.
Dar ce reprezinta aceasta? Ce este defapt iconografia?
    Iconografia se ocupa cu reprezentarea lui Iisus Hristos, a Maicii Domnului, a Sfintiilor, a diferite episoade biblice sau a unor diferite scene, ce nu trebuie tratate ca niste simple imagini, ci care sunt o adevarata manifestare a realitatii dumnezeiesti.
    Pentru ortodocsi, acest cult al icoanelor nu este doar o reprezentare artistica ci un adevarat obiect de cult, care se alatura celorlalte obiecte de cult ortodox ( carti de cult; Sfinte Moaste etc) si intruchipeaza invatatura crestin ortodoxa printr-o ilustrare picturala.
    Primul iconar a fost Sfantul Apostol Luca, care a fost primul ce a pictat o icoana a Maicii Domnului, iar mai apoi alti iconari s-au alaturat incetul cu incetul.
    Iconarii au obligatia de a respecta anumite canoane iconografice atunci cand realizeaza icoanele, acestia fiind nevoiti sa se incadreze in acestea , reprezentariile trebuind sa nu fie in afara canoanelor. Pe langa aceste obligatii,  iconarii trebuie sa aiba o viata curata, sa aiba o inclinatie spre pictura, talent, rabdare , sa duca o viata de nevointa, deoarece toate acestea duc la un rezultat cat mai bun si ajuta la realizarea icoanelor, si care totodata sunt si o forma de manifestare a credintei, un tip de propovaduire.
    Modalitatiile de pictura difera, astfel ca intalnim icoane pe lemn, pe sticla sau pe zid.Totodata materialele de infrunusetare a operelor difera si acestea, fiind utilizate pietre pretioase , materiale speciale, rame diferite, argintate sau aurite. Intalnim astfel in urma curentelor, icoane in stil taranesc, cat mai naiv pictate , icoane in stil bizantin etc.


      
Sf.Mc. Octavian si Sf.Gheorghe


     S-a vehiculat des cu privire la semnificatia icoanelor, facandu-se gresita legatura cu "chipul cioplit". Icoanele nu reprezinta un chip cioplit si nici nu o sa fie vreodata, datorita faptului ca acestea reprezinta anumite pasaje biblice, anumiti Sfinti etc, realitatii mentionate in Scriptura, nicidecum ceva inventat nou- respectiv "cioplit" , adaugand aici inevitabil faptul ca rugaciunea in fata unei icoane nu se savarseste la acea bucata de lemn pe care este pictat un Sfant de exemplu, nici la acea bucata de sticla, ci acea rugaciune se indreapta catre semnificatia acelei ilustrari , dincolo si mult mai departe de acea bucata de lemn sau sticla, care doar fac trimitere la adevarata semnificatie.


                 Sf.Mc.Livia si Icoana Maicii Domnului de la manast.Neamt



4 comentarii:

  1. Recomand o carte foarte buna pentru intelegerea iconografiei: "Teologia icoanei după Sfinţii Părinţi" - Georgios Kordis

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta!Multumim ptr sfat, trebuie luat insa in considerare ca din punctul de vedere al acestui blog, nu toti cititorii sunt absolventi ai Facultatii de Teologie/Arta sacra, astfel incat acest blog incearca sa cuprinda materiale pe intelesul tuturor, astfel incat si o persoana familiarizata cu acest domeniu sa inteleaga, cat o persoana simpla, poate chiar persoane ce nu sunt niste ortodocsi practicanti. Pe viitor o sa introducem si o categorie pentru cunoscatori.
    Doamne ajuta si multumim pt vizita!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu o categorie pentru cunoscatori sau fara acea categorie, eu va doresc spor si ajutor de la Dumnezeul la lucrul cel bun daca ati plecat pe drumul misiunii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim! Multa putere de munca si dvs.!
    Doamne ajuta si post usor in continuare!

    RăspundețiȘtergere