Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

vineri, 15 noiembrie 2013

Duhovnicul

 Cine este Duhovnicul? 
 La aceasta intrebare se poate raspunde in diferite feluri, insa ideea comuna este mereu aceeasi. Duhovnicul este acel preot la care mergem sa ne spovedim in mod regulat,acel preot la care meregem de fiecare data cand ne spovedim.In urma spovedaniei mai dese,de-a lungul timpului si intr-un mod repetat/constant se naste o legatura intre noi si preotul la care ne spovedim ( daca este mereu vorba de acelasi preot). Prin faptul ca mergem la spovedanie si marturisim ale noastre pacate, prin faptul ca ne caim si suferim in urma acestora, prin faptul ca ne prezentam si in alte dati mai departe in fata preotului cu aceleasi sau alte suferinte, pacate sau pareri de rau,acesta ajunge sa ne cunoasca din ce in ce mai bine. Aceasta cunoastere duce treptat la o legatura sufleteasca parinteasca intre noi si preot, care cunoscandu-ne din ce in ce mai bine in urma spovedaniei,ne poate indruma mai bine si mult mai spre folosul nostru. La fel ca orice preot din timpul spovedaniei, parintele duhovnic este luminat de Duhul Sfant spre a ne sfatui si invata spre binele nostru, fiindu-ne de ajutor si luminandu-ne calea. Acesta urmeaza a ne fi de ajutor pentru tot restul vietii, prin harul cu care a fost inzestrat si a ne indruma in momentele de cumpana, a ne sfatui in diferite probleme, a ne linisti la nevoie si care se v-a rugat pentru si cu noi , mereu cand v-a fi cazul. 



 Cele spovedite duhovnicului, raman o taina pentru altii, tronand aici Taina Spovedaniei, duhovnicul fiind mijlocitorul dat noua pentru a ne spovedi in fata Mantuitorului.Astfel fara de rusine, cu parere de rau si dorinta de a nu mai repeta pacatele facute, ne v-om spovedi in fata acestuia intr-un mod cat mai sincer , ca si cum ar fi ultima noastra spovedanie.Prin spovedania noastra parintele duhovnic ajunge sa cunoasca tainele sufletesti si ne este un mare ajutor in rugaciune, rugandu-se pentru noi si incercand sa desprinda de noi patimi si pacate.Aceste rugaciuni ale duhovnicului sunt bine-primite de Dumnezeu si au o putere foarte mare. La randul sau, fiul duhovnicesc ( cel ce se spovedeste la duhovnic) are datoria de a se ruga pentru parintele sau duhovnic, pentru cele de folos acestuia si de a face ascultare de acesta; ascultarea manifestandu-se prin respectarea ideilor duhovnicului, prin aplicarea sfaturilor date de acesta, prin a nu iesi din cuvantul duhovnicului etc.Din pacate s-a aintamplat de multe ori, ca in urma neascultarii de duhovnic, fiul duhovnicesc sau fiica duhovniceasca sa ia decizii gresite, ajungand sa patimeasca.Deasemena si duhovnicii au la randul lor duhovnici,fiind si ei insusi fii duhovnicesti, pentru ca si ei trebuie sa se spovedeasca, mentinandu-se continuu un lant de duhovnicie fiu duhovnicesc-duhovnic. 





Cum il gasim pe Duhovnic?Si cum il alegem pe acesta? 
Aceste ganduri apar in mintea multora dintre noi.De multe ori gasirea duhovnicului poate dura mult timp, neputandu-se lua o decizie pe moment pentru alegerea unui anumit duhovnic.Practic, in urma spovedaniei , la diferiti preoti, ajungem sa ne atasam mai tare de unul dintre acestia,deoarce simtim ca doar unul dintre acestia ne intelege mai bine, ne este poate mai de folos, mai mult pe placul sufletului nostru , mai potrivit pentru noi si mai compatibil pentru calauzirea si indrumarea noastra spirituala.Dupa cum mentionam si mai sus , in urma unei spovedanii regulate/ repetate la acelasi parinte ,se naste o relatie mai aparte, aparand in acest mod relatiea duhovnic-fiu duhovnicesc/fiica duhovniceasca.Rezulta astfel ca gasirea si alegerea duhovnicului au cai identice; reprezentand in final aproape acelasi lucru.Duhovnicul este gasit in urma stradaniei noastre de-a lungul unui anumit timp iar alegerea acestuia, tot in urma mai multor spovedanii,fiind ca o urmare a atasamentului nostru/ compatibilitatii noastre fata de parinte. 
Dumnezeu sa ne ajute tuturor sa ne ne gasim un duhovnic, spre folosul nostru spiritual mai ales si sa ne tina  celor ce avem deja duhovnici,duhovnicii in viata,cu rabdare si sanatate!! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu