Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

duminică, 17 februarie 2013

Sfintii

    Termenul  sfânt în greacă are rădăcina  hagios înseamnănd  pus deoparte pentru  Dumnezeu.Sfinţii sunt astfel persoane puse deoparte pentru Dumnezeu sau menite să facă voia lui Dumnezeu.   

   Sfintenia se face remarcata prin complexitatea sa, cu o mare paleta de trasaturi. 

   Un om Sfant nu este un ratacit lume, un izolat de realitate,ci un alergator catre Dumnezeu. Acesta renunta la tot ceea ce este material si pamantesc, indreptandu-se trup si suflet catre Hristos. Nu de multe ori, acest tip de atitudine, de stil de trai  pare pentru restul lumii absurda sau ciudata. Sfantul are ca scop principal mantuirea si mai ales curatia sufletului,afisand un comportament plin de iubire,mereu gata de ajutor,evident prin puterea Duhului Sfant, lucruri ce le poate prin rugaciunea sa, prin taria data de viata sa curata.

   Sfantul desi are aceste virtuti, nu v-a recunoaste niciodata starea sa de sfintenie, aceasta treapta avansata, ci v-a vietui in smerenie,nerecunoscandu-si niciun merit sau drept si considerand ca aceasta cale aleasa este defapt drumul firesc al vietii in in Hristos , in Sfantul Duh si pentru Dumnezeu.


   Prin traiul acesta, sfantul se tine departe de viata petrecuta in placeri si are mereu in minte gandul la ceasul mortii, plangandu-si pacatele. Desi trist pentru pacatele savarsite in timpul vietii, sfantul isi gaseste  bucurie in credinta, in mici bucurii duhovnicest, cu toate ca traiul sau este asemeni unui sarac, fara sa puna pret pe cele materiale, neavand nevoie decat de strictul strictului necesar unui trai cat mai simplu posibil. Bogatia in viziunea acestuia este cea duhovniceasca iar grijile lumesti nu fac parte din gandurile sale

  Lucruri de pret in calea acestuia sunt: ascultarea, iubirea,rabdarea, smerenia, saracia si fecioria trupului si a sufletului,ce au drept urmare urcarea pe o treapta duhovniceasca superioara. Sfantul reprezinta deci fara "dar si poate"  in Biserica Ortodoxa un ostas al lui Hristos, un urmator al Lui indiferent de veac, un posibil apostol, un misionar,un  propovaduitor. Intraga sa viata este acum daruita lui Hristos in mod total evident.

  Conform analizei ortodoxe, sfantul are bidimensionalitate. Dintr-o latura el ramane om sub toate aspectele vietii omenesti - normale,iar pe de alta el continua sa se "ridice" dupa har, ridicare ce este posibila prin faptele sale. Astfel Sfantul, se remarca prin harul primit de la Dumnezeu prin credinta lui curata si prin faptele sale bune, evident imbinate cu iubirea fata de semeni.

   Starea de Sfintenie se dobandeste de la Dumnezeu printr-o viata conforma cu viata Mantuitorului Hristos, si nu este nicidecum un merit/ o recunoastere de catre Dumnezeu ca urmare a faptelor noastre.Aceasta stare se dobandeste deci prin  trairea in Hristos.


   Numarul total al sfintilor din toate timpurile si colturile lumii este necunoscut ,mai ales ca din cand in cand mai au loc si canonizari ,insa printre cei mai cunoscuti sfinti recunoscuti de Biserica Ortodoxa se numara : Sfantul Andrei ( ocrotitorul romanilor), Sfantul Nectarie, Sfantul Serafim, Sfantul Efrem Sirul, Sfanta Ecaterina, Sfantul Gheorghe, Sfantul Ioan Botezatorul etc.

                              

  

 Sfinţii tuturor timpurilor , arata la ce înălţime a virtuţii poate să ajungă un om, chiar şi unul din randul celor mai păcătosi, insa nu prin propriile puteri, ci prin cea a lui Iisus Hristos, cu conditia ca tot ceea ce face sa fie facut curat, cu iubire, fara interes, fara egoism, prin credinta si rugaciune curata..




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu