Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

joi, 7 februarie 2013

Ce inseamna ortodoxia?



Ce inseamna "ortodox" ? Ce reprezinta "ortodoxia"?

 Cuvantul "orthos" -  inseamna drept iar "doxa" - inseamna marire(din lb. greaca). Din punct de vedere al stiintei, linia dreapta este calea cea mai scurta dintre doua puncte.Drept urmare ortodoxia este calea dreapta, sigura,simpla dintre om si Dumnezeu.Printr-o simplificare a sensului numindu-ne crestinii "ortodocsi" suntem totodata "dreptcredinciosi"/ "dreptmaritori".
  Conform istoriei ortodoxia a păstrat neschimbate dogmele, tradiția, cultul și organizarea bisericească fixate prin cele șapte sinoade ecumenice din sec. 4-8, reprezentând credința comună a bisericii din primul mileniu și tradiția apostolică menținută prin intermediul teologiei patristice și neopatristice.

  În anul 1054 are loc Marea schismă, care reprezinta separarea canonică și întreruperea comuniunii liturgice între Constantinopol și Roma. Fapt datorat creștinilor răsăriteni neadmițând supremația Papei și învățăturile bisericii apusene privitoare la Purgatoriu, la purcederea Sfântului Duh și de la Fiul (Filioque), la folosirea azimei (pâinea nedospită, considerată o rămășită a Paștelui iudaic și simbol al morții, spre deosebire de pâinea dospită folosită de ortodocși, care reprezintă sufletul în trup, elementul incoruptibil), la euharistie etc. Ortodoxia are ca baza dogma Sfintei Treimi,reprezentand totodata  religia oficiala a României, Greciei, Armeniei, Serbiei, Bulgariei, Rusiei, Ucrainei, Georgiei, Belarusului, Macedoniei, Ethiopiei, Rep. Moldova, Ciprului. Autocefalia Bisericii Ortodoxe Române a fost insa recunoscută abea in anul 1885 de catre sinodul de la Constantinopol.


  Bazandu-se pe Cuvântul lui Dumnezeu, iar Cuvantul fiind Biblia impreuna cu Sfintele Scripturi ale Vechiului şi Noului Testament, ortodoxia este în acord cu Cuvântul lui Dumnezeu, şi dacă o învăţătură sau doctrină contrazice continutul Bibliei, aceea nu mai poate fi considerata ca fiind una ortodoxă. Important este aici ca  învăţătura sa se potriveasca cu Sfintele Scripturi.

  Crestinizarea neamului romanesc s-a intamplat de aproape doua mii de ani, din timpul Sfantului Apostol Andrei.Prin colonisti romani, carora le-au predicat Sfintii Apostoli Petru si Pavel la Roma , ce au venit cu legiunile romane, ne-a fost transmisa credinta ortodoxa. Multi domni de ai nostri au fost cunoscuti iubitori ai ortodoxiei cum ar fi  : Stefan cel Mare si Sfant, la Putna; Ieremia Movila si Gheorghe Movila, la Sucevita; Petru Rares, la Probota; Lapusneanu, la Slatina; Alexandru cel Bun, la Bistrita; Mircea cel Batran, la Cozia.


Afirmaţia cum ca că România este Grădina Maicii Domnului, făcută de Papa Ioan Paul al II-lea, în mai 1999, la Bucureşti se bazeaza pe apariţia Fecioarei Maria într-un stejar de la Bisericani. Se povesteste că un sihastru din munţii Bisericaniului a hotărât ca, împreună cu ucenicii săi, să meargă la Muntele Athos, în Grădina Maicii Domnului, după ce tătarii le arseseră locaşul de cult.
Insa dupa putin timp după ce s-au pornit la drum, călugării au fost opriţi de o apariţie miraculoasă: Fecioara Maria le ieşise în cale într-un stejar de pe marginea drumului.Dialogul acestora este , consemnat chiar si în viaţa Cuviosului Iosif, si a fost următorul: Unde mergeţi? ei raspunzand : Ne ducem la grădina ta! Întoarceţi-vă, le zise Maica Domnului, căci şi aici este grădina mea!

Nu rau ar fi sa pastram credinta noastra pe care au tinut-o toti stramosii nostri , caci tara noastra romaneasca a fost ortodoxa dintotdeaunua.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!


2 comentarii:

  1. Buna Octavia,

    O foarte bine venita initiativa ce merita toata aprecierea mea...
    In acest fel ne reamintesti(ptr.altii chiar informezi)ca suntem un popor crestin si in acest spirit ar trebui sa ne si comportam... nu ca animalele care au scapat din cusca, sunt infometati si vor prin orice mijloace sa prinda prada...
    As avea un sfat si anume: articole cu un limbaj mai pe intelesul omului de rand si evt. si cateva invatamimte (citate,...).
    Mult succes !!!

    Cristina B.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos Cristina. Da,ai mare dreptate: "nu ca animalale..", desi uneori chiar animalele ne dau lectii bune de viata.Sigur , o sa mai adaug materiale, blog-ul fiind acum la inceput.Sper sa luam fiecare macar ceva aminte din ceea ce o sa fie publicat pe acest blog. Doamne ajuta-ne la toti!

    RăspundețiȘtergere