Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

marți, 31 martie 2015

Recunoaştere oficială pentru Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord


 
   Din luna martie 2015, Landul Nordrhein-Westfalen din Germania a recunoscut oficial Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord  statutul de Corporaţie de drept public. Aceasta este cea mai înaltă formă de recunoaştere a importanţei unui cult religios în viaţa socială, culturală şi religioasă din Germania, informează mitropolia-ro.de. O corporaţie de drept public beneficiază de anumite privilegii, precum organizarea după reguli proprii, posibilitatea de a înfiinţa sau a desfiinţa instituţii adiacente, folosirea limbii proprii în cult şi acte oficiale, precum şi aplicarea regulilor proprii în ceea ce priveşte construcţia de locaşuri de cult sau alte monumente.
   „În urma demersurilor repetate ale Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, adresate autorităţilor din Nordrhein-Westfalen, în luna martie 2015, Guvernul acestui land, prin doamna prim-ministru Hannelore Kraft, a acordat Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord statutul de Corporaţie de drept public (Körperschaft des öffentlichen Rechts). Până acum, acest statut fusese recunoscut în Bavaria (2006), iar în anii următori landurile Baden-Württemberg, Hessen şi Saarland au acordat «a doua recunoaştere», potrivit legilor federale ale Germaniei. Demersuri similare de recunoaştere sunt în derulare şi în alte landuri. În motivarea recunoaşterii drepturilor de Corporaţie de drept public de către Guvernul şi Parlamentul din Nordrhein-Westfalen, se menţionează faptul că la 31 decembrie 2013 erau înregistraţi în acest land 49.000 de români, la care se adaugă alte 21.679 persoane de origine română care au primit cetăţenia germană în 1987-2013, îndeplinindu-se necesitatea de a fi depăşit numărul minim de 0,1% din populaţia totală a landului. Onoarea de care se bucură Mitropolia în cel mai populat land din Germania este şi o recunoaştere oficială a vieţii religioase intense în cele 12 parohii (Düsseldorf, Köln, Bonn, Essen, Dortmund, Duisburg, Aachen, Siegen, Gummersbach, Leverkusen, Bielefeld, Mönchengladbach) şi o filie (Münster) ale protopopiatului din Nordrhein-Westfalen, constând în slujbe regulate, precum şi activitate socială (activităţi cu tinerii, asistenţă acordată bolnavilor şi celor din închisori)“, a spus ierod. dr. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului. (Diac. Ştefan Sfarghie)
sursa: http://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/recunoastere-oficiala-pentru-mitropolia-ortodoxa-romana-germaniei-europei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu