Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

luni, 9 martie 2015

Mucenici

 Sfintii 40 de Mucenici sunt praznuiti de Biserica Ortodoxa, in fiecare an, pe data de 9 martie.Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre.Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. 

Gospodinele fac in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Acestia sunt dusi la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie.


Reteta Mucenici:

Ingrediente:
- 700 g faina
- 100 g zahar
- 2 linguri miere de albine
- 50 g margarina
- 4 linguri ulei
- 25 g drojdie proaspata
- 300 ml apa
- coaja rasa de lamaie si portocala
- zahar vanilat
Sirop :
- 1 lingurita de zahar
- 4 linguri de apa
- amestecate pana se topeste zaharul
- miere de albine
- nuca prajita si macinata
- zahar vanilat

Preparare:
Etapa 1:   Fierbem zaharul, mierea , zaharul vanilat si coaja rasa de citrice. Dam deoparte si lasam sa se raceasca .
Etapa 2:   Topim margarina cu uleiul, lasam sa se raceasca. Dizolvam drojdia in apa calduta, adaugam si o lingurita de zahar, lasam sa dospeasca 10-15min.
Etapa 3:   Intr-un vas, cernem faina, facem o adancitura in mijloc, punem drojdia si incepem sa framantam, adaugand pe rand siropul cu zahar si margarina topita. Framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Acoperim cu folie alimetara si lasam la crescut, intr-un loc ferit de curenti.
Etapa 4:   Dupa ce a crescut,scoatem aluatul pe masa unsa . Framantam putin pana scoatem aerul din aluat, apoi il impartim in 14 bucati .
Etapa 5:   Luam fiecare bucatica si o facem un rulou lung il impartim in jumatate apoi il impletim, formam un cerc pe care il rasucim in forma cifrei 8.
Etapa 6:   Tapetam o tava cu hartie de copt , asezam mucenici, si ii mai lasam sa creasca inca 20min. II ungem cu siropul de zahar si ii dam la cuptor 30min. la foc potrivit (180*).
Etapa 7:   Dupa ce se racesc putin ii ungem cu miere de albine, apoi ii trecem prin nuca . Presaram zahar vanilat pe deasupra 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu