Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

joi, 12 martie 2015

Efectele si rostul binecuvantarii

  Atunci cand ne dorim ceva cu tarie ne putem gasi in situatia in care sa nu concepem o posibila nereusita iar in cazul acesteia, in urma gandirii cum ca evident ca reusim, putem usor sa cadem intr-o mare durere.
  Omul se increde in puteri proprii, in fortele sale,bazandu-se pe o latura pozitiva, excluzand ajutorul dumnezeiesc.Acest ajutor poate veni sub diferite forme: prin reusita noastra sau prin oprirea noastra de la cele propuse-oprire tot spre folosul nostru.
  In calea noastra spre telul propus,putem intalnit ispite-acele mici sau mai mari piedici ale vrajmasului, piedici ce Dumnezeu poate ingadui sa ne apara in cale.
  Un lucru insa este clar: avem ajutor la inceputul fiecarui lucru propus prin binecuvantare.Astfel in cazul primirii binecuvantarii,nimic din ceea ce ne iese in cale,in drumul nou inceput nu ne duce in pierzanie: daca primim binecuvatare pentru ceva anume iar cu toate acestea acel lucru nu se implineste conform asteptarilor noastre,putem fi sigur ca asa a fost voia lui Dumnezeu; in lipsa binecuvantarii- in cazul unei nereusite-putem sa ne aflam in situatia in care nereuista se datoreaza vrajmasului care a mijlocit in acest sens.

Binecuvintează părinte călătoria“, „binecuvintează pregătirea bucatelor“, „binecuvintează casa“, „binecuvintează reuşita la examene“, „binecuvintează pe părinţii noştri şi pe copiii noştri“, „binecuvântaţi şi iertaţi“ sunt doar unele din numeroasele formule de binecuvântare pe care le folosesc creştinii ortodocşi .



Există mai multe practici locale de a da binecuvântarea.
- la ruşi, preotul binecuvântează făcând semnul crucii în faţa mireanului (adică îi binecuvântează chipul), după care îi dă să-i sărute mâna
- la români, preotul face semnul crucii pe capul credinciolului apoi îi dă mâna spre sărutare
- la greci, uneori se procedează ca la români, iar alte ori, pur şi simplu se dă mâna la sărutare
Formula universală pe care o zice preotul în acest moment este: "Domnul să te binecuvânteze!" 


   Punerea mâinilor este concretizarea binecuvântării. Binecuvântarea urmată de punerea mâinilor reprezintă acoperământul Bisericii, prin lucrarea Sfântului Duh. De fiecare dată, dar mai ales la Taina Spovedaniei, când preotul binecuvintează şi pune mâinile pe capul creştinului, sunt îndepărtate gândurile, închipuirile şi imaginaţiile rele; sunt dezlegate păcatele şi fărădelegile spovedite; se obţine liniştea şi pacea sufletească şi trupească. Mântuitorul Iisus Hristos a binecuvântat şi Şi-a pus mâinile pe bolnavi. El a poruncit ucenicilor să facă şi ei asemenea, în numele Sfintei Treimi.Punerea mâinilor este precedată de ridicarea mâinilor. Prin ridicarea mâinilor este invocat Duhul Sfânt, care Se coboară asupra credincioşilor. Duhul Sfânt invocat prin ridicarea mâinilor este transmis prin punerea mâinilor şi devine lucrător prin binecuvântare.

    Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu şi Dumnezeul nostru, ca un adevărat Pantocrator, este zugrăvit cu Sfânta Evanghelie în mâna stângă, iar cu dreapta binecuvântându-ne pe noi, precum i-a binecuvântat pe ucenicii Săi, la Înălţarea Sa la cer.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu