Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

duminică, 30 martie 2014

Duminica Sfantului Ioan Scararul

 Astazi, 30 martie in Biserica Ortodoxa ne aflam in Duminica Sfantului Ioan Scararul.Dar ce este aceasta, ce simbolizeaza acesta zi si de ce poarta aceasta denumire?!

 Duminica Sfântului Ioan Scărarul este a patra duminică a Postului Mare. În această duminică se face pomenirea Sfântului Ioan Scararul (+649), autorul scrierii "Scara dumnezeiescului urcus".
 Fiecare duminică a Postului Mare are propria sa temă, istorică sau spirituală. Tema acestei duminici este mărturia Sfântului Ioan despre adevărata luptă spirituală necesară pentru intrarea în Împărăţia lui Dumnezeu. De asemenea, credincioşii sunt încurajaţi să continue eforturile pentru a ajunge la scopul acestora, deoarece Domnul spune că doar "cei care îndură până la sfârşit vor fi mântuiţi" (Matei 24, 13).

 Viata Sfantului Ioan Scararul a fost ascunsa, smerita si aprinsa de dumnezeiasca dorire. Patruzeci de ani a trait sihastreste, pururea fiind aprins de ravna inflacarata si de focul dumnezeiestii iubiri. Toata petrecerea lui era in rugaciunea neincetata si in nemasurata dragoste de Dumnezeu.
 Alcatuita din 30 de trepte, dupa cei 30 de ani ai vietii smerite a Domnului, Scara sa ne urca din treapta in treapta de la cele pamantesti la cele ceresti. Fuga de lume, adica lepadarea de avutii, de rudenii si de sine insusi, intrarea sub ascultarea unui povatuitor iscusit, cainta cu lacrimi si aducerea aminte de moarte, tacerea, infranarea si lepadarea de toata grija cea lumeasca ne vor ajuta sa smulgem din radacina multimea patimilor din noi: lacomia, iubirea de argint, mandria, trandavia si celelalte si ne vor ridica spre agonisirea virtutilor duhovnicesti: blandetea, curatia, saracia, privegherea, smerenia, trezvia si rugaciunea, linistea si nepatimirea si cele trei mari virtuti teologice: credinta, nadejdea si dragostea.



  Dupa ce el a urcat mai intai aceste minunate trepte ale scarii si a ajuns la capatul de sus, Sf. Ioan ne indeamna si pe noi: „Suiti-va, fratilor, suiti-va, punand suisuri in inimile voastre si luand aminte la proorocul care zice: «Veniti sa ne suim in muntele Domnului, si in casa Dumnezeului nostru» (Is. 2, 3).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu