Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

marți, 3 decembrie 2013

Postul

   Cele mai importante sarbatori ale ortodoxiei sunt intampinate de post.
Dar ce este postul,ce reprezinta si in ce consta acesta?
    Postul are radacini inca din vremea Vechiului Testament, de pe vremea evreilor,ca urmare a Legii lui Moise. O alta mentionare straveche a postului avem de pe vremea Mantuitorului, care s-a retras in pustie si a postit timp de 40 de zile, invatand crestinii ca acesta alaturi de rugaciune si de o viata crestineasca ,apara sufletele de cursele vrajmasului. Aceste invataturi au fost duse mai departe de catre Sfintii Apostoli si mai apoi de catre Sfintii Parinti.
   Postul reprezinta o infranare a crestinilor de la anumite alimente/bauturi ( in special cele animalice), imbinata cu infranarea de la anumite ganduri , fapte ce ne fac placere, ce au ca scop purificarea sufletului nostru, reprezentand totodata o retinere de la cele placute trupului nostru, din iubire pentru Dumnezeu.
   Nicidecum nu trebuie vazut postul, ca fiind un regim alimentar sau ca o dieta, acesta daca nu este alaturat rugaciunii si a faptelor crestine, a respingerii obiceiurilor negative si neplacute lui Dumnezeu, este in zadar.
    Exista si anumite dispozitii cu privire la post: acesta se tine in toate zilele de miercuri si vineri de peste an ( exceptie facand cele mentionate cu "harti"-dezlegare mentionata in calendarul crestin ortodox); se tine mereu inainte de Sfanta Impartasanie, inainte de hirotonie, de Pasti, de Nasterea Domnului, cu ocazia Sfintilor Apostoli, cu cea a Adormirii Maicii Domnului, Ajunul Botezului Domnului, Ajunul Taierii Capului Sf.Ioan Botezatorul, Ajunul din ziua Inaltarii Sfintei Cruci; evident in cazuri particulare duhovnicii pot da fiilor duhovnicesti o anumita perioada de post pentru o anumita perioada de timp, spre folosul acestora.


     Imbindand postul trupesc cu cel sufletesc, practic cele doua tipuri de infranari mai sus mentionate, rugaciunea sporeste iar gandul nostru si a noastra rugaminte se inalta mult mai usor catre Dumnezeu, corpul nostru nemaifiind inclinat spre poftele trupesti, spre placeri neaducatoare de folos iar sufletul este mult mai curat, creeand impreuna o mare si puternica arma impotriva curselor vrajmasilor si in acelasi timp o bucurie launtrica , el netrebuind vazut ca ceva de speriat ci ca un dar in ajutorul nostru, o fapta bineplacuta lui Dumnezeu ce este si spre intarirea noastra.
 Sa ne intareasca Dumnezeu cu putere si rabdare sa ducem posturile de peste an, sa avem folos si bucurii duhovnicesti de pe urma acestora! Post usor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu