Faceți căutări pe acest blog

Neasteptat vizualizarile blog-ului cresc vizibil! Patrunderea in sufletele voastre inseamna mult, dorinta fiind una singura : de a va aduce la cunostinta diverse lucruri ce poate intr-o zi va pot fi de folos, tocmai datorita acestei intentii limbajul folosit pe blog este unul cat mai simplu, astfel incat articolele sa poata fi pe intelesul oricui.
Multumiri ptr incurajari,propuneri si mesaje, zile cu pace sa aveti!!

miercuri, 27 noiembrie 2013

Parintele Arsenie Boca



   Parintele Arsenie Boca, este unul dintre cei mai pomeniti parinti ,mai ales din zona Ardealului, de numele caruia se leaga multe minuni, marturii si  intamplari de folos.Dar cine este acest Arsenie Boca??
   Acesta s-a nascut la 29 septembrie 1910 in Vata de Sus si a trecut la cele vesnice in data de 28 noiembrie 1989 pe cand se afla la Manastirea Sinaia, judetul Prahova. Viata sa si-a petrecut-o intru Hristos, a fost parinte ieromonah, teolog cunoscut, un mare artist plastic, pictand numeroase biserici. Datorita intelepciunii sale, a trairii si a duhovniciei de care a dat dovada, acesta ajunge staret al Manastirii Brancoveanu- de la Sambata de Sus iar apoi la Manastirea Prislop.


     Numeroase persoane in urma intalnirii cu Parintele Arsenie, au ajuns sa-si schimbe radical viata, nu putini sunt cei ce inca mai traiesc si mai pot impartasi inamplari petrecute alaturi de parintele, intamplari inexplicabile, decat pe baza Duhului Sfant. De multe ori se intampla ca diferiti credinciosi sa mearga la Parintele Arsenie sa ii ceara un sfat iar acesta le descoperea lucruri numai de ei stiute, taine ale sufletelor lor, pe care Parintele nu avea de unde sa le afle iar toate acestea facute de un singur om- Parintele Arsenie Boca. Datorita harului acestuia, a iubirii acestuia pentru aproape, a dorintei de a ajuta, de indreptare a celor cazuti in pacate si necazuri si a darului cu care acesta a fost inzestrat, la usa Parintelui Arsenie se adunau zilnic sute de credinciosi, fapt care a deranjat sistemul politic al acelei vremi. Dat fiind acest fapt, a urmat o buna perioada de timp in care Parintele Arsenie Boca a fost hartuit de securitate urmand a fi arestat fiind in cele din urma incarcerat la mai multe inchisori. Chiar si in inchisoare aflandu-se, acesta savarsea minuni "de dupa gratii", a fost vazut in multe locuri, in acelasi timp de diferite persoane.
   Pe langa marturiile celor inca in viata despre Parintele Arsenie Boca, avem ca un dar picturile acestuia, printre care si cele ale bisericii din Draganescu din Bucuresti iar tot ca un dar si inca mult mai puternic si de folos este mormantul sau, care se afla in incinta Manastirii Prislop, unde acesta a fost staret. La mormantul parintelui s-a format de-a lungul anilor un adevarat loc de pelerinaj, unde zilnic vin sa se inchine si sa ceara ajutor parintelui sute de credinciosi din toata tara si din afara acesteia iar ajutorul se face simtit pentru ca insusi Parintele Arsenie Boca a zis ca de dupa moarte, sa fie chemat in ajutor caci de acolo de unde v-a fi , mai mult ne v-a putea ajuta decat a putut cand inca era in viata. Pe langa ajutorul simtit de cei ce vin cu evlavie la mormantul sau, mici minuni se intampla in preajma acestuia, cum ar fi florile de pe mormant care indiferent de anotimp nu se ofilesc, nu se trec chiar de este iarna, desi multi cercetatori si biologi au fost pentru a examina fenomenul, o explicatie nu s-a putut da iar o alta minune este Duhul ce dainuieste in acel loc, fie de plecam pe vreme rea, pe ploaie, pe furtuna, cu griji, cu necaz pe umeri, in momentul in care ajungem in acel loc, soarele rasare atat la propriu cat si la figurat, grija dispare, nesiguranta piere iar bucuria si pacea interioara renasc si prind radacini in noi.



     Parintele Arsenie Boca a fost si este unul dintre cei mai iubiti si cunoscuti duhovnici contemporani, recunoscut neoficial ca fiind Sfantul Ardealului, a carei canonizare este asteptata de intreg neamul romanesc, anul acesta in data de 28 noiembrie implinindu-se 24 de ani de la trecerea acestuia la Domnul.
 Sa-l pomenim caci vrednic este! Dumnezeu sa-l odihneasca !

2 comentarii:

  1. Parintele Arsenie a murit la Sinaia, dar nu la manastire, pentru ca nu mai traia de zeci de ani in manastire, fiind scos de comunisti din monahism. Nici nu mai avea voie sa poarte uniforma monahala, nici sa slujeasca la sf. Altar... Avea o casuta la marginea orasului, unde si acum traiesc cateva maici in varsta, ucenitele sale, date afara din manastire odata cu el, de la Prislop. El picta la Draganescu iar maicile erau vanzatoare la magazinul central din Sinaia... Asa s-a intamplat cu mai toti cei care au fost scosi din manastire de comunisti in 1958, mii de calugari si maici. O drama a monahismului contemporan prea putin cunoscuta...
    Ierom. Mihail
    M-rea Sinaia

    RăspundețiȘtergere
  2. Blagosloviti Parinte Mihail!
    Adevarat! Multumim frumos pentru impartasirea acestor informatii.
    Din pacate monahismul nu are un istoric "roz", cum spuneti mai sus "prea putin cunoscuta", fapt din care avem ce lua aminte.
    Sa ne intareasca Dumnezeu! Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere